רגע לפני שאתם טועמים ממאכלי הדגים של החג כדאי לכם לשמוע מה יש לאלי שריר מנכ”ל ארגון מגדלי הדגים בישראל לומר לכם: השיא העולמי בצריכת דגים שייך ליפנים עם 60 ק”ג והישראלים רק 16 ק”ג. העובדה שרק 15% מהדגים שאתם אוכלים מקורם בישראל (בעיקר 18 קיבוצים) היא למעשה תוצר של הורדת מכסי היבוא בחצי ועלייה משמעותית בצריכת הסלמון אותו ניתן לגדל רק במים קרים. “הדגים המיובאים” מזהיר שריר “לא רק שהם מכילים לא מעט מים קפואים אלא הפיקוח עליהם מדגמי בלבד לעומת הפיקוח ההדוק של הדגים בארץ”. צפו בראיון שהתקיים בבריכות הדגים הגדולות בישראל בקיבוץ מעגן מיכאל

בארגון מגדלי הדגים מעריכים: למעלה מ- 1,550 טונות דגי בריכות מתוצרת מקומית יימכרו בישראל במהלך חגי תשרי, מדובר בעליה של כ- 50 טונות לעומת צריכת הדגים הטריים בתקופה המקבילה בשנה שעברה.

בארגון מגדלי הדגים צופים כי צריכת דגי הבריכות הטריים בישראל, בעונת החגים הקרובה, תעמוד על  כ- 650 טון קרפיונים, 600 טון אמנונים ו- 300 טון בורים ובסה”כ כ- 1,550 טונות לעומת היקף צריכה של כ- 1500 טון במהלך תקופת החגים בתשע”ח. המגדלים המקומיים נערכים לאורך השנה בכלל ולקראת תקופת החגים בפרט, כדי לתת מענה לעלייה בביקושים ולהבטיח לכל בית בישראל את היכולת לרכוש דג ישראלי טרי, איכותי ובריא.

בכל העולם אוכלים יותר דגים

בשנים האחרונות ישנה מגמה חובקת עולם של גידול בצריכת דגים. לדברי ד”ר תורי גולדשטיין, דיאטנית קלינית ויועצת לארגון מגדלי הדגים בישראל, זה אינו תהליך מקרי: “דגים הם מזון מנצח, ה’סופר פוד של עולם החי’. הם מהווים מקור איכותי לחלבון, בעלי ערך בריאותי ותזונתי גבוה מאד וחלקם אף מקושרים במחקר כתורמים לירידה בסיכון למחלות קרדיו-וסקולריות, סוגי סרטן מסוימים, דלקות מעי, אסטמה, ואלרגיות. בנוסף, דגים עתירי אומגה 3 ידועים בהשפעתם על ההתפתחות המוחית של העובר כאשר הם נצרכים על ידי האם לאורך ההיריון, בהתאם להנחיות הבישול וההקפדה הנדרשים בתקופה זו. נראה כי ככל שהמחקר העוסק בתרומת הדגים לבריאות האדם מתקדם, נלמדים יותר ויותר יתרונות של צריכת דגים בהקשרים מגוונים וכפועל יוצא מכך, צריכת הדגים בעולם עולה”.  

ומה קורה אצלנו?

צריכת הדגים בישראל עומדת על כ- 16 ק”ג דג לאדם לשנה. זהו נתון נמוך מאוד בהשוואה למדינות הים התיכון האחרות, שם הצריכה עומדת סביב ה- 40 קילוגרם לאדם, או בהשוואה ליפן, פורטוגל, קוריאה, מלזיה ונורבגיה, שם הצריכה עומדת על כ- 50-60 ק”ג דג לאדם לשנה.

“אנחנו בענף המדגה מספקים לצרכן הישראלי מגוון דגי בריכות טריים, שגדלו בבקרה ושליטה מלאה”, אומר אלי שריר, מנכ”ל ארגון מגדלי הדגים בישראל. ” הדג הישראלי הטרי מנצח בכל פעם מחדש בפרמטרים של טיב וטעם בזכות איכות המים, איכות תערובות המזון ואיכות הדגים עצמם.

בחודש ממוצע צורך הישראלי כ- 800 גרם דגים טריים (וכ- 800 גרם נוספים של מוצרי דגים, כדוגמת: סלטים, שימורי דגים, דגים מלוחים ועוד). לעומת זאת, במהלך ההכנות לחג, נוסקת הצריכה ל- 1,400 גרם לאדם. מדובר בעלייה של 75% לעומת שאר חודשי השנה(!). בתוך כך, צריכת דגי הקרפיון הפופולאריים בחג מוכפלת פי שתיים בתקופה זו. מקור: משרד החקלאות ופיתוח הכפר

מה יודעים תושבי אגן הים התיכון, שחלק משמעותי מתזונתם מבוסס על דגים טריים, שאנחנו כאן בארץ מפספסים? מדוע הצרכן הישראלי, שחי במדינה שמצדה האחד ים פתוח ולאורך גבולותיה המזרחיים בריכות דגים מפוקחות, צורך כמות קטנה יחסית של דגים ולמה, כשהוא כבר אוכל דגים, הוא מעדיף דגים קפואים מחו”ל, שגודלו ברמות שונות של פיקוח ועברו דרך ארוכה עד שהגיעו לצלחת שלו?

בעוד שהדגים והמגדלים הישראליים כפופים לפיקוח ורגולציה בתנאים מחמירים ביותר, וטוב שכך, תנאים אלה לא חלים על יבוא הדגים לישראל. מסיכום היקפי הבדיקות בשנת 2017 נראה כי לעומת כ-2,504 בדיקות איכות הנעשות לכ- 17 אלף טונות דגי הבריכות המקומיים, במשלוחי הדגים המיובאים לארץ, בהיקף של כ- 71 אלף טונות, התבצעו כ- 340 בדיקות איכות בלבד. נתונים אלה צריכים להדאיג את כל מי שרוכש דגים מיובאים, בחגים ולאורך כל השנה, שכן קשה לקבוע מהי איכות דגי היבוא.

אין ספק שהצורך לעמוד בתהליך הפיקוח והרגולציה מהווה לעיתים אתגר משמעותי עבור המגדלים הישראליים, אולם הוא מבטיח לסועד הישראלי תוצרת איכותית ומבוקרת, בטעם מצוין. כפועל יוצא מכך, דגי הבריכות הטריים מהווים מרכיב חשוב מאוד ברשימת המצרכים הקבועה של שפים מקצועיים, בשלנים חובבים ומסורתיים ושוחרי קולינריה כאחד”.

תגובות

להשאיר תגובה

*הכנס את הקוד בתמונה כדי לשלוח תגובה