יונתן מרטון-מרום ובן זוגו דניאל מריומה –מרום ילדו את בנם הראשון במארס השנה. אך עד עכשיו לא נרשם הילד כבן לשני אבות. כעת, שבעה חודשים אחרי עטר הזוג לבג"ץ בעזרת המחלקה המשפטית של האגודה למען הלהטב בישראל, בבקשה לדרוש מהמדינה לאפשר את הרישום.

המקרה המצער הזה קורה בישראל 2016, המדינה מסרבת לרשום טרנסג'נדר ובן זוגו כאבות לבנם המשותף, אשר הובא לעולם בתהליך טבעי לפני כ7 חודשים. יונתן מרטון- מרום נולד כאישה ועבר ניתוחים לשינוי מינו. יונתן בחר להשאיר את אפשרותו הטבעית ללדת ואת אמצעי הרבייה הנשיים.
הוא נכנס להריון מזרעו של בן זוגו, דניאל מריומה – מרום ובמארס השנה נולד בנם הבכור בלידה טבעית.

כאשר ביקשו לרשום את הילוד ברשות ההגירה והאוכלוסין, קיבלו סירוב אשר מנע מבנם זכויות סוציאליות ושירותי בריאות בסיסיים אשר ניתנים לכל תינוק בישראל. לאחר מאבק ממושך, ללא ידיעתו של יונתן, שינתה רשות האוכלוסין את מינו בתעודת הזהות חזרה לנקבה ורשמה אותו תחת סעיף האם של בנו, אולם את דניאל סירבה להכניס כלל. כחלק מהמאבק ובסיוע המחלקה המשפטית של האגודה למען הלהט"ב בישראל עתרו השניים לבג"ץ בדרישה להורות למדינה לרשום את שניהם כאבות של הילד, כנהוג בשנים האחרונות  אצל זוגות חד מינים אחרים.

ב2009 שינה יונתן את מינו ברשות האוכלוסין לאחר טיפולים הורמונים ופלסטיים מרובים . בשנת 2014 הוכרו הזוג כידועים בציבור בביטוח הלאומי, והשניים החליטו להביא ילד לעולם באופן טבעי. לאחר הלידה בבית החולים וולפסון נדרש יונתן להירשם כאם התינוק. לדברי הפקידה" על פי הוראות רשות האוכלוסין" ולבן זוגו דניאל לא ניתנה האפשרות לחתום על הצהרת אבהות, כנהוג אצל בני זוג שאינם נשואים.

כמה ימים לאחר הלידה פנו הזוג ללשכת האוכלוסין בבקשה לרשום את שניהם כאבות בנם, אך סורבו. לאחר כמה ימים נתבקש יונתן להגיע לראיון לאחר הלידה זומן יונתן ל"רעיון קליטת הנולד" שלדבריו היה משפיל ופולשני. בהקלטות שהוצגו בערוצי החדשות נשמעת המראיינת שואלת את יונתן על תהליך שינוי המין, כריתת החזה, והטיפול ההורמונאלי אשר אינם בעלי קשר לראיון מסוג זה. לאחר הראיון ניתנה לזג הצעה לרישום בנם תחת יונתן אשר לצורך המערכת בלבד ישונה מינו חזרה לנקבה, ויממה לאחר מכן יחזור לגבר. תהליך כשלעצמו מהווה אקט משפיל ולא ראוי, ובני הזוג התנו את ההצעה באישור חתום מהמשרד כי לאחר יממה יחזור מינו לזכר, אך זה לא הסכים והבהיר כי יונתן יצטרך להציג מסמכים מהוועדה לשינוי מין ועל כן סירבו.

לפני מספר שבועות בבדיקה שגרתית של הזוג בטיפת חלב אמרה האחות המטפלת כי על פי הנתונים המופעים במחשב, הוסדר רישום בנם ברשות האוכלוסין. כאשר ניגשו הזוג למשרד גילו להפתעתם כי משרד האוכלוסין על דעת עצמו החליט לשנות את מינו של יונתן לנקבה, ולרשום אותו תחת סעיף האם של בנם, בעוד שדניאל כלל לא נכלל במערכת. מנהלת המשרד העבירה לידם מכתב המודיע על הרישום, ובו מתואר כי בהסכמתו של יונתן שונה מינו חזרה לנקבה. עוד נכתב כי לצורך שינוי רישום מינו חזרה יצטרך יונתן להציג בפני הוועדה לשינוי מין "תעודה ציבורית לפיה לאחר הלידה שב מין היולדת לזכר"

הזוג פנה למחלקה המשפטית של האגודה לזכויות הלהט"ב בישראל, ויחדיו עתרו לבג"ץ. בעתירה שהגישו נכתב כי בהתאם לחוק מרש האוכלוסין, כאשר נולד ילד מרחמו של אדם, חובה על הרשות לרשום אותו כבנו. בנוסף בהתאם להצהרת האבהות מחויבת הרשות לרשום גם את בן הזוג כביו של הילד. " לא יכולה להיות מחלוקת כי מדובר באפליה פשוטה וברורה של טרנסג'נדר רק בשל היותו טרנסג'נדר" אמרה עורכת הדין דניאלה יעקובי.

מרשות האוכלוסין נמסר בתגובה כי " ככלל התייחסותנו תימסר במלואה בערכאות המתאימות במסגרת העתירה. עם זאת, ראוי להבהיר כי חוק מרשם האוכלוסין, מתייחס לשינוי פרטי רישום, לפיו, כמפורסם גם בנהלי הרשות נדרשת הצגת תעודה ציבורית המעידה על השינוי שחל".

58 הערות

להשאיר תגובה